Liedboek 2013 en audiorechten

Wat kan wel en wat kan niet gestreamd worden?

 

Het beeldrecht van Liedboek-liederen wordt voor een groot deel geregeld door de LiedboekOnline-licentie.

Bij het gebruik van liederen in gestreamde kerkdiensten is sprake van het audiorecht. Dit wordt niet vertegenwoordigd door LiedboekOnline. Kerken moeten hiervoor zelf de benodigde licenties afsluiten. Veel muziek en tekst wordt wat betreft het audiorecht vertegenwoordigd door BumaStemra. Voor deze liederen hebt u een BumaStemra Streaminglicentie nodig. Maar: ruim de helft van de Liedboek-auteurs is niet aangesloten bij BumaStemra! Hun materiaal valt dus buiten de BumaStemra Streaminglicentie. Voor licenties (toestemmingen) moet u in principe bij de individuele auteurs wezen.

Meestal is het makkelijker om liederen te kiezen die geheel onder BumaStemra vallen of tot het publiek domein behoren. Dat is wel een minderheid van de Liedboek-liederen.

Lijst 1 bevat van alle Liedboek-auteurs de gegevens of ze al dan niet aangesloten zijn bij BumaStemra of een gelijkwaardige buitenlandse organisatie.

Lijst 2 bevat de liederen die niet als stream gebruikt kunnen worden met alleen een BumaStemra Streaminglicentie. Ook staat daar bij wie de benodigde licentie moet worden aangevraagd.

Ten slotte is er de Handleiding met een FAQ-deel.

Met deze lijsten kunt u een zorgvuldige keuze maken welke liederen u wel en welke u niet streamt.

 

Handleiding algemeen en FAQ 1.1
PDF – 205,7 KB 127 downloads
Lijst 2 Niet te gebruiken met alleen BS-Streaminglicentie 1.0
PDF – 268,1 KB 137 downloads
Lijst 1 Auteurs aangesloten bij BS of niet
PDF – 251,7 KB 159 downloads