Over Jan Marten de Vries

 

Jan Marten de Vries (*1958) studeerde klassiek piano, kerkmuziek, compositie en koordirectie aan de conservatoria te Rotterdam en Utrecht bij o.m. Barend Schuurman, Klaas de Vries en Michael Davidson. Hij volgde masterclasses bij Louis Andriessen en Györgi Ligetí. In 2014 richtte hij zich op pop- en jazzmuziek met een masterstudie kerkmuziek-piano bij o.m. jazzpianist Bert van den Brink, die hij in 2017 afrondde.

Hij schreef duizenden liederen, liedbewerkingen en diverse liturgica, o.m. voor radio- en televisiediensten in Nederland en Duitsland.
Zijn liederen zijn bij voorbeeld terug te vinden in Liedboek (2013), Zangen van Zoeken en Zien en de serie Zingend Geloven. Hij schreef alle veertig liedjes van de Samenleesbijbel. Van 2008 tot 2022 was hij eindredacteur van Laetare – tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek (voorheen Eredienstvaardig). Voor bovengenoemde bladen en het nieuwe Heilig Spel schrijft hij sinds 2015 de muzikale liturgische suggesties in de rubriek 'Aan de Tijd'.

Hij is sinds 2000 cantor/kerkmusicus in de doopsgezinde gemeente Haarlem en sinds 2021 van De Toevlucht in Den Haag-Ypenburg (PKN).

Ook op het gebied van de volksmuziek is hij actief. Hij bespeelt daarbij o.m. de concertina. Van 1995 tot 2011 was hij dirigent van het Zeemanskoor Rumor di Mare in Leiden.

Momenteel speelt hij een aantal voorstellingen met (vooral) muziek van eigen hand: 
- Systeem loopt vast, met celliste Elianne Ardts
- Kreuzweg, eine kleine Passion, met violiste Kirsti Apajalahti/celliste Elianne Ardts
Far&Near, met blokfluitist/vocalist Juho Myllylä
- Für K., met violiste Kirsti Apajalahti
- een programma met nieuwe werken voor saxofoniste Naomi Perquin
- een soloprogramma met nieuwe werken voor kistharmonium
- Into Silence, een soloprogramma voor piano: twaalf manieren om de stilte te bereiken
- Zo wy niet in het ys wilden komen, een internationaal nautisch (folk)programma met Juho Myllylä, blokfluiten en zang, als Duo Kýraugu

Zie ook www.janmartendevries.nl